De school

Locatie
Havo Vwo 

Paladijnenweg 251 - 253 
3813 DH Amersfoort
Tel. (033) 479 29 00
e-mail: havovwo@guido.nl

De drie pijlers

Guido is een christelijke school. Wij leren, werken en gaan met elkaar om met als basis ons christelijk geloof. Daarin willen we een voorbeeld zijn voor jou! In een veilige leeromgeving doe jij kennis op, je leert vaardigheden en jezelf kennen; wat is jouw talent, welke plek neem jij in in onze maatschappij, hoe kun jij van betekenis zijn? Hoe we dat met jou uitvinden hebben we samengevat in drie pijlers: kennis, persoonsvorming en bewust in de wereld.

Kennis

Op school leer je nieuwe dingen; je doet kennis op. Je leert vaardigheden om later een goede plek in onze samenleving in te nemen. Daarvoor zijn lezen, rekenen, digitale geletterdheid en burgerschap heel belangrijk. Dat doen we op veel verschillende manieren in de les, maar ook buiten de school. Ook sport en cultuur hebben een belangrijke plek in onze lessen.

Persoonsvorming

Om te kunnen groeien als persoon is een veilige omgeving nodig. Als het veilig is, durf je fouten te maken en van fouten maken, leer je het allermeest! Dat we een veilige school zijn, horen we terug van leerlingen en ouders in tevredenheidsonderzoeken. Een fijne schooltijd is belangrijk voor nu en later. Heb je extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld om weerbaarder te worden, of heb je behoefte aan persoonlijke gesprekken, dan helpen wij jou!

Bewust in de wereld

Kennis van de wereld is belangrijk, zodat je de wereld beter kunt begrijpen. Welke plek heb jij in die wereld, in jouw land, stad, wijk, school of klas? Wat betekent het om respect te hebben en te luisteren naar een ander? En hoe neem je een standpunt in? Bewust worden van hoe je je verhoudt tot de wereld om je heen noemen we ook wel burgerschap.

Vakantierooster 2025-2026 

vakantie

Data

Zomervakantie 2025

t/m vrij 29 augustus 2025

Herfstvakantie

ma 20 t/m vrij 25 oktober 2025

Kerstvakantie

ma 22 december 2025 t/m

vrij 2 januari 2026

Voorjaarsvakantie ma 16 t/m vrij 20 feb 2026
Goede Vrijdag

vrij 3 april 2026

Tweede Paasdag

ma 6 april 2026

Meivakantie (incl. Koningsdag en Bevrijdingsdag)

do 23 april t/m di 5 mei 2026

Hemelvaartsdag

do 14 mei - vr 15 mei 2026

Tweede Pinksterdag ma 25 mei 2026
Zomervakantie 2026ma 20 juli t/m vrij 28 augustus 2026

Roostervrije middagen

Naast bovenstaande vakantiedata zijn er een aantal roostervrije middagen, de leerlingen zijn  op onderstaande data vanaf 12.30 uur vrij:

  • Donderdagmiddag 9 oktober 2025
  • Dinsdagmiddag 25 november 2025
  • Donderdagmiddag 26 februari 2026
  • Woensdag 22 april 2026 (schoolbrede ontmoetingsdag, hele dag lesvrij)
  • Dinsdagmiddag 26 mei 2026
  • Donderdagmiddag 25 juni 2026

Ambitie

Medewerkers en leerlingen van Guido staan in relatie tot zichzelf, tot God de schepper, tot elkaar en tot de maatschappij. In ons onderwijs hebben deze vier perspectieven een plek.

We leiden de leerlingen op, rusten hen toe en helpen hen zich te vormen tot mensen die zich steeds meer zelfstandig in een vervolgopleiding in een complexe wereld zullen gaan bewegen. Daartoe willen we hen toepasbare kennis en vaardigheden laten verwerven die tot een diploma leiden.

Ook willen we meewerken aan de ontwikkeling van hun vertrouwen op God en in zichzelf. We willen hen leren zich in dialoog tot anderen en met zorg tot de schepping te verhouden. Daarbij willen we verwondering over Gods schepping wekken en nieuwsgierigheid losmaken.

Uitwerking

Onze leerlingen ontwikkelen zich op verschillende gebieden: cognitief, reflectief, sociaal, fysiek. Daartoe vindt kennisoverdracht plaats en geven we steun, sturing, inspiratie en training via gevarieerd onderwijs in vieringen, vaklessen, modules, projecten en excursies. Leerlingen leren zowel individueel als samen. We leren leerlingen zowel hun eigen kwaliteiten als die van de ander te ontdekken, erkennen en waarderen. Ook leren we hun beperkingen te accepteren, zowel die van zichzelf als van een ander.

We leiden leerlingen op voor hun vervolgopleiding en rusten ze toe voor een vruchtbare plek in de maatschappij. Plannen, samenwerken, communiceren, organiseren, onderzoeken, kritisch denken en filosoferen zijn voorbeelden van vaardigheden die we belangrijk vinden. Bij het vormen van de leerlingen zoeken we samen met hen naar antwoorden op de vragen ‘Wie ben je, wat is je roeping en wat is je verantwoordelijkheid?’ Daarbij richten we de aandacht op Gods schepping en zijn reddingsplan. Blijdschap, verwondering en nieuwsgierigheid zijn daarbij belangrijke begrippen. Tegelijk geven we aandacht aan het zwakke en verlangen we naar herstel.

Kennismakingsgesprek

Alle ouders die voor het eerst een kind aanmelden op onze school nodigen we uit voor een kennismakingsgesprek over identiteit, motivatie en eventuele ondersteuningsbehoefte.
We willen in zo’n gesprek elkaar beter leren kennen en bekijken of onze school voor uw zoon/dochter de goede keus is. Wat verwachten jullie van de school en wat verwacht de school van ouders? Voor wat betreft de identiteit willen wij als school een verlengstuk zijn van de Christelijke opvoeding thuis. Dit gesprek vindt meestal in het voorjaar op school plaats.

Plaatsingsscriteria

Bij de plaatsing van een leerling wordt het niveau-advies van de basisschool gevolgd. Daarnaast kunnen specifieke omstandigheden een rol spelen bij de plaatsing. Als het schooladvies naar aanleiding van het resultaat van de centrale eindtoets of een andere toegestane eindtoets wordt gewijzigd, dan baseert het bevoegd gezag zijn beslissing over de toelating van leerlingen tot het eerste schooljaar op dat gewijzigde schooladvies.
Onder het kopje ondersteuning in het hoofdstuk leerlingenzorg is vastgelegd welke ondersteuning wij kunnen bieden. Dit vormt ook één van de criteria bij het plaatsen van leerlingen met een ondersteuningsbehoefte.

Schooltijden

De lestijden zijn zoveel mogelijk aangepast aan het streekschoolkarakter. Het eerste uur begint om 9:00 uur. Het streven is dat iedere leerling een aaneengesloten rooster heeft. Verder wordt in de onderbouw door waarneming en invallen zoveel mogelijk voorkomen dat er tussenuren ontstaan. Leerlingbesprekingen en andere vergaderingen vinden zoveel mogelijk na schooltijd plaats.

Veilige school

Onze school heeft op alle locaties regelmatig overleg met de gemeente en de politie in zogenaamde buurtnetwerken.
Minstens één keer per jaar wordt er op elke locatie een ontruimingsoefening gehouden. Dit doen we om ervoor te zorgen dat in een noodsituatie alle aanwezigen het schoolgebouw snel en zonder paniek kunnen verlaten. Daarnaast kunnen we op deze manier de BHV-ers trainen.

Anti-Pestprotocol

De school heeft een protocol opgesteld waarin omschreven is hoe we omgaan met pesten. Dit protocol is te vinden bij de documenten op Schoolwiki en via onderstaande button. De ondersteuningscoördinator is tevens de anti-pestcoördinator.

Leerlingenstatuut

Dit reglement regelt de rechten en de plichten van leerlingen. Leerlingen, docenten en het College van Bestuur kunnen elkaar op de gemaakte afspraken in het statuut aanspreken. Het officiële leerlingenstatuut is te vinden bij de documenten en via de button hieronder. Voor de leerlingen start het leerlingenstatuut met een beknopte samenvatting.

Leerlingen-parlement

Op de Locatie Havo Vwo is een leerlingenparlement actief. Het leerlingenparlement en het locatiemanagement hebben regelmatig overleg om samen de school beter te maken.

Samenstelling Leerlingen- parlement:

  • Dagmar Houwen
  • Tobias Bremer
  • Noortje Doorn
  • Sebastian Du Plessis Holemans
  • Julia Pleizier
  • Hanna Stemmer
  • Aaron Beniers
  • Bart Delhaas
  • Susan Kolkman
  • Ferdinand de Wit

E-mail kan gestuurd worden naar: leerlingenparlement@guido.nl

Telefoonbeleid

Vanaf cursusjaar 2025-2026 geldt op de locatie Havo Vwo een 'thuis-of-in-de-kluis-beleid'.  Dat betekent dat de leerling de telefoon thuislaat of deze bij aankomst op school in de eigen kluis legt. Na de laatste les volgens het lesrooster van de leerling -dus wanneer de leerling naar huis gaat- kan de telefoon weer uit de kluis gehaald worden. Het beleid wordt binnen in beide gebouwen aan de Paladijnenweg gehandhaafd tussen 9:00u en 16:30u. Buiten de gebouwen geldt dit beleid niet.

Incidentenregistratie

Binnen de schoolorganisatie is er een incidentenregistratie ontwikkeld. Incidenten zoals fysiek en verbaal geweld, schademeldingen aan eigendommen van school en personen, incidenten zoals handel in, en gebruik van drugs en (vuur)wapens en alle overige incidenten op het vlak van sociale (on)veiligheid worden na melding middels deze registratie in behandeling genomen. Meldingen kunnen worden gedaan door alle medewerkers van de school. Leerlingen kunnen incidenten laten registreren via de huismeester, receptioniste of mentor.

Protocol medicijngebruik, medisch handelen en dieet

Het kan zijn dat een leerling onder schooltijd medicatie moet innemen en daarbij hulp nodig heeft. We willen met dit soort situaties zorgvuldig omgaan. Daarom is er een protocol medicijngebruik en medisch handelen opgesteld. Aan ouders wordt ieder schoolseizoen gevraagd om een toestemmingsverklaring te ondertekenen voor hulp bij medicijnengebruik. Het protocol medisch handelen vindt u via onderstaande button. Als de leerling een bepaald dieet heeft zijn we bereid om daar zo goed mogelijk rekening mee te houden. Het is daarbij wel van belang dat dit duidelijk wordt aangegeven bij de mentor en voor de zekerheid bij elke buitenschoolse activiteit.

Kleding

Op Guido is een kledingcode vastgesteld, zie bijgaand document:

Kledingcode Guido Leerlingenversie

Magister

Via magister.guido.nl kan ingelogd worden op ons leerling- informatiesysteem, Magister. Leerlingen en ouders kunnen hier cijfers en het rooster inzien. Als u voor het eerst een kind bij onze school aanmeldt, ontvangt u aan het begin van het schooljaar een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op Magister.

It's Learning

Een manier om gedifferentieerd onderwijs te geven op Guido, is het gebruik van ItsLearning. Dit is een elektronische leeromgeving waarin alle vakken van de leerlingen zijn opgenomen. Ouders krijgen geen eigen account voor ItsLearning, zij kunnen meekijken op het account van hun zoon of dochter.

Roosterwijzigingen

Roosterwijzigingen worden in de Magisteragenda van de leerling gepubliceerd. Daarnaast kunnen leerlingen zelf kosteloos of tegen een kleine vergoeding een app downloaden van Magister (de kosten zijn afhankelijk van het aantal functionaliteiten van de app).

Fotobeleid en AVG

De privacywetgeving vraagt een helder beleid omtrent het gebruik van fotomateriaal en andere persoonsgegevens. Hieronder vertellen wij kort hoe we hiermee omgaan:

  • Aan het begin van het schooljaar wordt er toestemming gevraagd voor het gebruik van foto’s van uw zoon of dochter via Magister.
  • Als hier geen toestemming voor wordt gegeven zullen wij geen herkenbare foto’s van de betreffende leerling gebruiken op enig platform.
  • Wordt er wel toestemming gegeven dan is het mogelijk dat wij foto’s van deze leerling gebruiken op social media/website.
  • De toestemming kan altijd worden gewijzigd.
  • Wij vragen voor leerlingen jonger dan 16 jaar alleen toestemming aan de ouders, voor leerlingen ouder dan 16 jaar alleen aan de leerling.

Cameratoezicht

Binnen en buiten de school maken we op een aantal plekken gebruik van cameratoezicht. Het inzetten van cameratoezicht, en het gebruik van de camerabeelden doen we voor:

  • de bescherming van de veiligheid en gezondheid van leerlingen, medewerkers en bezoekers;
  • de beveiliging van de toegang tot gebouwen en terreinen, waaronder mede is begrepen het weren van ongewenste bezoekers;
  • de bewaking van zaken die zich in gebouwen of op terreinen bevinden;
  • het vastleggen van incidenten.

Overheid

Inspectie voor het onderwijs:
E-mail: info@owinsp.nl
Website: www.onderwijsinspectie.nl.

Vragen over onderwijs in het algemeen:
Telefoon: 088-6050101
Website: www.oudersenonderwijs.nl.

Jeugd gezondheidsteam GGD

De Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht is op verschillende manieren voor jongeren en hun ouders/ verzorgers bereikbaar:

Service Center JGZ
(033) 460 00 46
jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl

JouwGGD.nl: website met alles over gezondheid voor jongeren, o.a. met chatmogelijkheid.


Klachtmeldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld: Meldpunt vertrouwensinspecteur: 0900–111 3 111 (lokaal tarief). Meer informatie over ziekmelding en verzuim kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl

Ziekmelding absentie en leerplicht

Schoolverzuim en ziekmelden

Als een leerling de lessen door ziekte niet kan bijwonen, dan zijn de ouders/verzorgers verplicht de leerling af te melden. Afmelden kan via de Hoy-app: Formulieren > Ziekmelding Havo Vwo. Beschikt u niet over de app, dan kunt een mail sturen naar receptie@guido.nl. Het is belangrijk dat een leerling zo vroeg mogelijk afgemeld wordt, in ieder geval voor 10.00 uur in de ochtend. Als een leerling op school ziek wordt, mag de leerling alleen naar huis na toestemming van de receptioniste. Bij thuiskomst verwachten we een telefoontje van ouders/verzorgers.

Als een leerling zonder kennisgeving afwezig is tijdens lessen, dan wordt er vanuit school contact opgenomen met thuis.

Schorsing en/of verwijdering van leerlingen

Over het algemeen gaat aan een verwijdering een traject vooraf waarbij de leerling geschorst is geweest. De toen geconstateerde problemen zijn niet verminderd en er is een ernstige stagnatie van het onderwijsleerproces bij de betreffende leerling.

Het verwijderen van een leerling kan een onderwijskundige maatregel zijn of een sanctie.

  • Onderwijskundige maatregel: de leerling wordt verwijderd omdat de school niet kan voldoen aan de zorgbehoefte van de leerling.
  • Sanctie: de leerling wordt verwijderd vanwege ernstig wangedrag van hem/haarzelf en/of zijn/haar ouders.

Ook het wangedrag van ouders, zoals (herhaalde) intimidatie van leerkrachten, kan een reden zijn om de leerling te verwijderen. Alle betrokkenen moeten ervan doordrongen zijn dat het verwijderen van een leerling verstrekkende gevolgen heeft voor die leerling. Een zorgvuldig traject is daarom een vereiste.

Het traject kan worden opgevraagd bij de centrale administratie van de school. Wanneer een schorsing langer is dan een dag, wordt er melding gemaakt bij de inspectie.

(Extra) verlof

(Extra) verlof

Aanvragen voor kort verlof zoals bijv. tandarts/ orthodontist kunnen ingevuld worden in de Hoy-app: Formulieren > Absentiemelding Havo Vwo. Of stuur een e-mail (verlof.havovwo@guido.nl).

Een verzoek om extra verlof kan worden ingediend via de Hoy-app: Formulieren > Bijzonder verlof Havo Vwo. Of stuur een e-mail (verlof.havovwo@guido.nl).

Er kan slechts beperkt verlof verleend worden voor vervroegde of verlengde vakanties. Hierin zijn wij als school gebonden aan wettelijke regelgeving.

De regels rondom bijzonder verlof en vervroegde/ verlengde vakanties vindt u op de website. Als Guido verzuim constateert rond feestdagen en schoolvakanties, dan zijn we verplicht om melding te doen bij de leerplichtambtenaar.

Leerplichtambtenaar Amersfoort:

Website of e-mail: leerplicht@amersfoort.nl

Verzuim

Docenten houden bij welke leerlingen afwezig zijn tijdens de lessen. Het leerlingloket controleert de absenties en zal bij onrechtmatig verzuim nakomuren inplannen voor de leerling. School is verplicht om regelmatig verzuim of luxeverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar.

Melding bij de leerplichtambtenaar zal in alle gevallen eerst gemeld en besproken worden met de ouders/ verzorgers van betreffende leerling.

Verzuim

Docenten houden bij welke leerlingen afwezig zijn tijdens de lessen. De huismeester controleert de absenties en zal bij onrechtmatig verzuim nakomuren inplannen voor de leerling. School is verplicht om regelmatig verzuim of luxeverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar.

Melding bij de leerplichtambtenaar zal in alle gevallen eerst gemeld en besproken worden met de ouders/ verzorgers van betreffende leerling.

Beoordelen, monitoren en resultaten 

Overgangsnormen

Op onze website staan de overgangsnormen die betrekking hebben op het betreffende leerjaar.

De overgangsnormen van klas 4 en 5 zijn ook te vinden als bijlage bij het examenreglement. De zak-/slaagregeling voor de examenklassen wordt door de overheid bepaald en is ook te vinden in het examenreglement.

Via Magister kunnen ouders en leerlingen de voortgang van de leerontwikkeling altijd volgen. In het Programma van Toetsing en Weging (PTW) staat voor klas 1 tot en met 3 vastgelegd welke toetsen gedaan worden en hoe zwaar ze meetellen.

Alle leerlingen in de bovenbouw zijn bezig met hun eindexamentraject en hebben dus te maken met het examenreglement. Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) geeft een overzicht van alle onderdelen die deel uitmaken van het schoolexamen. Beide documenten zijn voor leerlingen inzichtelijk via Itslearning en zijn ook te vinden op onze website.

Examencommissie

Op onze school hebben wij een examencommissie. Een examencommissie is een commissie verbonden aan een onderwijsinstelling die vaststelt of een leerling voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een diploma. De commissie toetst of het vakkenpakket en PTA van de leerling aan de eindtermen voldoet, borgt de kwaliteit van de PTA-onderdelen, treft maatregelen in geval van onregelmatigheden (bijv. fraude), en bepaalt de criteria voor het behalen van een examen en het afgeven van een diploma.
Ook bepaalt een examencommissie of een leerling vrijstellingen voor bepaalde vakken kan krijgen.
De examencommissie bestaat uit de examensecretaris en twee leden. Correspondentie met betrekking tot de examencommissie kan naar de examensecretaris (zie personeelslijst).

PTA

De afkorting PTA staat voor Programma van Toetsen en Afsluiting. Het PTA is een formeel schooldocument waaraan door docenten en leerlingen rechten en plichten kunnen worden ontleend.
In de eerste plaats is het PTA een document dat bedoeld is om leerlingen, ouders/ verzorgers, docenten en directie te informeren over de inhoud en de wijze van afname van het schoolexamen.

In de tweede plaats is het PTA een verantwoording van de school aan de inspectie. In het vakspecifieke deel van het PTA worden onder andere de volgende onderdelen beschreven;

  • de onderdelen van het schoolexamen die worden getoetst, verdeeld over de leerjaren;
  • een specificatie van de te bestuderen stof per onderdeel;
  • de toetsvorm of opdrachtvorm (schriftelijk, mondeling, praktijkopdracht, praktische opdracht of handelingsopdracht);
  • het gewicht van de toets of opdracht;
  • het moment van afname van een toets (welke periode).
  • Om deel te nemen aan het examen en om bevorderd te worden naar een hoger leerjaar, moeten alle onderdelen van het PTA zijn afgesloten. Meer informatie hierover kunt u lezen in het examenreglement.

Visie op samenwerken

De docent en de leerlingen staan samen voor een opdracht, namelijk dat de leerling iets leert op school en dat zijn of haar opvoeding en vorming verder gestalte krijgt. Hierbij is er sprake van een verschillende verantwoordelijkheid. De docent is verantwoordelijk voor de invulling van het leerproces. Hij zorgt ervoor dat hij de leerstof goed uitlegt, dat hij goed materiaal heeft en dat hij passende werkvormen hanteert. Bovendien leert hij de leerlingen zich uit te spreken als hen iets dwars zit en zal hij bijdragen aan de opvoeding en de vorming van de leerlingen.


De leerling moet inzet tonen tijdens de les en zijn werk maken. Het moet een samenspel zijn tussen docent en leerling. In het moderne onderwijs moet de leerling vaak samenwerken met groepjes medeleerlingen, zelf kunnen plannen en zelf verantwoordelijkheid dragen voor het resultaat.
De leerling mag overigens ook van de school, de docent en de medeleerlingen verwachten dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Actief betrokken als ouder

We vinden het fijn als ouders met ons meedenken en zich betrokken voelen bij onze school. Dat kan op allerlei manieren. Op regelmatige basis delen wij nieuwsbrieven.

Ouders onderhouden contact met de mentor en bezoeken de ouderavonden. Ouders kunnen meedoen met de gebedsgroep. Ouders kunnen zich verkiesbaar stellen als lid van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad. Ouders kunnen ook vriend worden van de Stichting Vrienden van Guido